Hoe maak ik spaghetti

Een compleet recept voor spaghetti bolognese met gedetailleerde ingrediëntenlijst, stapsgewijze instructies en handige tips voor een perfecte maaltijd

Hoe maak ik spaghetti

Benodigdheden

  • 400g spaghetti
  • 500g gehakt (of vegetarische variant)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik (400g) tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 wortel, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden (optioneel)
  • Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • Geraspte Parmezaanse kaas (om te serveren)

Bereidingswijze

  1. Kook de pasta: Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg zout toe en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 8-10 minuten) tot deze al dente is.
  2. Begin met de saus: Verhit ondertussen olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze tot deze glazig is (ongeveer 3-4 minuten).
  3. Voeg knoflook toe: Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak ongeveer 30 seconden tot het geurig is.
  4. Bak het gehakt: Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin is, breek het met een spatel in kleinere stukjes.
  5. Voeg groenten toe: Voeg de geraspte wortel en bleekselderij (indien gebruikt) toe en bak ongeveer 3-4 minuten tot ze zachter worden.
  6. Tomaten toevoegen: Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Roer goed door.
  7. Kruiden toevoegen: Voeg de Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Goed roeren.
  8. Laat sudderen: Laat de saus op laag vuur ongeveer 15-20 minuten sudderen (langer mag ook, dit verdiept de smaak).
  9. Giet de pasta af: Als de spaghetti gaar is, giet deze af in een vergiet.
  10. Serveren: Je kunt de spaghetti en saus apart serveren of de pasta door de saus mengen. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

Tips

  • Bewaar een kopje kookvocht van de pasta. Als de saus te dik is, kun je wat van dit zetmeelrijke water toevoegen om de saus te verdunnen.
  • Voor een rijkere saus kun je een scheutje rode wijn toevoegen samen met de tomatenblokjes.
  • Verse basilicumblaadjes als garnering geven een heerlijke smaak.
  • Als je vegetarisch wilt koken, vervang dan het gehakt door vegetarisch gehakt of linzen.

Eet smakelijk!